Verbeter je webteksten ingrijpend met dit ezelsbruggetje
Het is heel eenvoudig om je webteksten en nieuwsbrieven snel te verbeteren. Gewoon door actief te schrijven.
En daarvoor heb ik een heel simpel ezelsbruggetje: zullen, kunnen en worden zijn verboden.
Huh, verboden? Yep. Als één van deze 3 woorden in je webtekst voorkomt, moeten de alarmbellen gaan rinkelen. In 90% van de gevallen kun je deze woorden vermijden. Het resultaat is een actieve zin die prettig leest en je lezer eerder verleidt om voor jou te kiezen.
Natuurlijk zijn er situaties waarin deze woorden écht een functie hebben. Juristen gebruiken het woord ‘kunnen’ vaak. Waarom? Omdat het een onzekerheid bevat, mitsen en maren. En dat is nu precies wat je moet vermijden op je website (ik sluit juristen even uit vandaag).
Als iets kan, dan kan het ook niet, toch? Dus daarmee creëer je onzekerheid bij je potentiële klant. En die wil juist van jou horen dat zijn probleem écht door jou opgelost wordt!
Kunnen, een voorbeeld
a) We kunnen ervoor zorgen dat uw houtwerk netjes opgeknapt wordt. We kunnen dan het rot verwijderen en zullen bij u op locatie beoordelen of dat voldoende is. We zullen na het verwijderen van het houtrot ervoor zorgen dat het netjes geschilderd wordt. U kunt daarna weer jaren vooruit.
b) We renoveren uw houtwerk waarbij we natuurlijk al het houtrot verwijderen. Daarna zetten we de kozijnen weer netjes in de verf. Ze zien er weer uit als nieuw én zijn goed beschermd tegen de invloed van weer en wind. U kunt weer jaren vooruit!
Worden: passief en wollig
Passieve zinnen zijn minder levend en vaak langer dan noodzakelijk. Ze zijn daardoor ook moeilijker leesbaar. Bovendien creër je met passieve zinnen afstand. Het woord ‘worden’ valt onder de lijdende vorm. Dat zegt al genoeg, toch? Natuurlijk mag je dit woord (soms) best gebruiken, maar check altijd of het actiever kan.
Passief: voortaan zullen de vuilnisbakken op dinsdag worden geleegd.
Actief: vanaf deze week legen we de vuilnisbakken op dinsdag.
Schrijf jij actief?
Schrijf jij actief of ben je meer van de rookpluimen? Hoe vaak gebruik jij zullen, worden en kunnen? Lukt het om daar een andere zin van te maken? Ik ben benieuwd, laat je reactie hieronder achter. Heb je moeite met een zin, post het hier en ik beloof je dat ik je help met een andere formulering.
Hartelijke groet, Marie Louise